Ambasada SUA a comentat decizia președintelui Klaus Iohannis de a-și retrage candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, considerând-o „un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea și consensul în cadrul Alianței”.

„Decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a-și retrage candidatura pentru funcția de secretar general al NATO este un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea și consensul în cadrul Alianței. Suntem recunoscători pentru contribuțiile României la Alianță și pentru eforturile președintelui Iohannis de a aduce în dezbatere problemele critice de pe Flancul de Est al Alianței, inclusiv regiunea Mării Negre”, se arată într-un răspuns al Ambasadei SUA transmis, vineri, AGERPRES.

Președintele Klaus Iohannis a informat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) joi că a anunțat aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, despre retragerea candidaturii sale pentru funcția de secretar general al organizației.

„Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Această decizie a fost influențată de schimbarea poziției Ungariei și Slovaciei, care au anunțat că îl susțin pe Mark Rutte în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, deși la începutul lunii premierul maghiar Viktor Orban declara că sprijină candidatura președintelui Klaus Iohannis.